Festiwal mleczny

Projektodawca: Weronika Tullin

W roku 2019 Koło Gospodyń Wiejskich w Albertowsku podjęło się zorganizowania imprezy jednodniowej pod nazwą „Festiwal mleczny”. Spotkało się ono z dużym zainteresowaniem ze strony mieszkańców. Uczestnicy mogli skosztować produktów własnoręcznie przygotowanych przez panie z KGW. Głównym surowcem było mleko. Na festiwalu można było spróbować sery żółte, białe, smażone, gzik wielkopolski oraz masło, serwatkę, jogurty i kefiry.
Pragniemy dalej kontynuować tę inicjatywę. Chcemy w ten sposób promować zdrową, lokalną żywność, kultywować tradycje oraz wdrażać zdrowe nawyki żywieniowe. Zachęcamy uczestników do samodzielnego wykonania produktów na miejscu, np. ubijamy wspólnie masło czy też smażymy ser. Przybliżamy w ten sposób cały proces produkcyjny pokazując, że to nie jest trudne i śmiało można to zrobić samemu w domu.

W obecnych czasach bardzo dużym problemem jest brak integracji lokalnych społeczności, a ten festiwal skierowany jest do mieszkańców w różnym przekroju wiekowym. W dalszej perspektywie mamy nadzieję na uczestnictwo mieszkańców okolicznych miejscowości. Festiwal ma łączyć pokolenia, integrować osoby starsze, które mogą dzielić się doświadczeniami, jak dawniej produkowano w domach produkty mleczne z młodszymi odbiorcami. Młodzi mogą zobaczyć jak w warunkach domowych wytworzyć produkty, które na co dzień są dostępne na półkach w sklepie.